• 7000, гр. Русе ул. Княжеска 1Б - тел: 082 870150
Котел с термично масло

Какво представляват котлите с термично масло

Този тип котли се отличават от стандaртните с флуида, който използват като топлоносител – термичното масло. Принципът на работа е много подобен на този на стандартните със съществената разлика, че тук не се наблюдава необходимост от съществено повишаване на налягането, за разлика от водната пара. По линия на насищането и в зависимост от температурата, при водната пара свръхналягането значително се повишава.

Тези съоръжения могат да използват природен газ, течно или твърдо гориво. Включват конструкция с триходова серпентина. Топлообменните станции на серпентината помагат да се постигне максимална топлинна ефективност на топлоносителя, намалявайки консумацията на гориво.

Тяхното устройство е опростено и предлагат лесно опериране. Основна характеристика е бързото загряване на флуида и ускорен трансфер на топлоенергията. Достигането на много високи температури – до 350° C не води до повишаване на налягането. Тези особености удължават експлоатационния период на самия топлоносител, както и на цялостната система.

Какви са предимствата

Съоръженията от този тип имат своите предимства пред тези, работещи с флуид вода. Някои от предимствата на термичното масло са:

  • То е некорозивна и незамръзваща течност;
  • Не оставя шлаки и отлагания в тръбите;
  • Има бърз процес на загряване;
  • Не се нуждае от химически добавки;
  • Няма топлинни загуби поради пречистване, без загуба на кондензат;
  • Предлага по-безопасна работа поради отсъствието на високо налягане;
  • Отличава се с оперативна ефикасност и малък разход;
  • Има висока топлинна инерция – системата успява да задържи топлинните нива за по-дълго време;
  • Пропорционално се намаляват емисиите на CO2 и NOx.

Приложение в индустрията

Необходимостта от висока температура над 200° C налага използването на термомасла в множество отрасли на промишлеността. Някои от тях са химическата, текстилната и строителната индустрия. Подобен вид системи намират приложение при дървообработката, производството на пластмаси, петролни продукти, продукцията на пътни настилки и дори в хранителната промишленост.

Приста-Газ е доверен партньор

Екипът на Приста-Газ Русе от експертни инженери, проектанти и монтажници ще Ви предложи професионално решение, което гарантира успешността на Вашето производство. Разчитайте на подходящ избор на най-добрите материали и консумативи за изграждането на съоръжението.

Благодарение на дългогодишния си опит в изграждането на котли можем да гарантираме тяхната дълготрайност и нуждата от минимална поддръжка. Насреща сме да предложим гаранционно техническо обслужване, както и прегледи и отстраняване на дефекти и след изтичането на гаранцията.

Изпратете ни своето запитване, а нашите консултанти ще се свържат с Вас с най-доброто предложение и цена.